Uuden viikon alkaessa


Rakkaudella tämänkin viikon aloitan. Välittäminen, huolenpito ja kärsivällisyys - joskus näitä on vaikea löytää itsestään.
Huolenpitoa varmasti löytyy helpoimmin (sehän on isolta osalta ulkoista toimintaa. Siihen tosin sisältyy hyvin paljon haleja, pusuja ja tiedusteluja päivän kulumisesta, ystävistä - peloista ja iloista), välittäminen ja varsinkin kärsivällisyys on paljon vaikeampaa. 

Riitoihin ja erimielisyyksiin kuluu aivan liian paljon aikaa, ainakin näin uskon. Syksyn alkaessa ja pimeyden laskeutuessa voi oman jaksamisen kanssa jo olla vaikeuksia ja vielä pitäisi välittää toisista sekä olla kärsivällinen. Lehmänhermoja tarvitaan ainakin meillä! Välillä ovat oikeat koulukirjat hukkuneet; avaimia, vöitä, kyniä ja viivottimia etsitään koko joukon voimalla; aikaisien aamuherätysten järkyttämiä kiukkuisia mieliä aamupuurolla useampi kappale; housuja tai paitaa, joka oli tälle päivälle ajateltu ei ole pesty... Lista on loputon! Kärsivällisyys ja välittäminen ovat koetuksella, silti rakkaus unisia ja pystytukkaisia jälkeläisiä voittaa kaiken kiukun (ainakin sitten, kun talo on hiljentynyt)!!

Arkea voi helpottaa niin kovin monin eri tavoin: aikainen nukkumaanmeno (ei onnistu ihan joka ilta), vatsat täytävää ruokaa (ruokalista helpotuksena), vaatteet ja tavarat valmiiksi jo illalla, pelit ja vempeleet pois hyvissä ajoin (meillä on viime viikosta alkaen loppunut pelaaminen kaikilla vempeleillä klo 18). Protestit olivat aluksi kovia, mutta loppuviikosta oli ajatukseen jo totuttu =)

Ainakin minulle äitinä ja kauhanvarressa heiluvana henkilönä mennyt viikko oli helppo ruokapolitiikan suhteen: kävin kerran kaupassa isommilla ostoksilla ja jokaiselle päivälle oli valmiiksi suunniteltu päivällinen. En käyttänyt ajatteluenergiaani päivällisen miettimiseen, taisinpa miettiä kuvioita villasukkiin- ja tumppuihin läksyjenvalvomisen ohessa.

Toivottasti sinä, joka kokeilit ruokalistaani, olet samaa mieltä kanssani.

Tämän viikon aikana on syksy todella ottanut otettaan luonnosta. 
Meillä ovat ukkonen ja elosalamat näyttäneet voimiaan lähes joka päivä sekä useimpina öinä. Pieni Hugo koiranen on pelännyt henkensä edestä räiskettä ja jyrinää kaivautuen tyynyjen ja peittojen alle piiloon - pikkuinen.

Lenkit olen yrittänyt parhaani mukaan saada aurinkoiseen ilmaan. Niistä on tuloksena kauniita kuvia lenkkipolkumme varrelta. Tämän viikon Kotivinkissä oli mukavia askarteluvinkkejä ruusunmarjoista. Niitä olemmekin keränneet Annan kanssa, pian 
pääsemme kokeilemaan, saammeko tehtyä yhtä kauniita kransseja. 

Tiesitkö, että ruusunmarjat ovat todellisia vitamiinipommeja! Lentoliikenne ja autojen saasteet ovat vain niin lähellä meitä, etten uskalla lähteä ruusunmarjoja kuivaamaan, puhtaammassa ympäristössä niitä voi huoletta kerätä ruoaksi. Hyvät ohjeet kuivaamiseen löytyy tuosta samaisesta lehdestä! Lapsien ollessa pieniä, tein muutaman kerran ruusunmarjoista hilloa. Kutiavaa ja kovaa hommaa, mutta tulos on mitä parhain. Jos et pelkää kutinaa ja työmäärää, suosittelen. Varsinkin, jos perheessäsi on pieniä... Säilöntäaineeton vitamiinipitoinen hillo pitää nuhat ja korvatulehdukset ainakin hetken aikaa poissa...

Vielä on aikaa nauttia aurinkoisista päivistä ja puutarhasta. Tänään teimme hartiavoimin töitä pienehkössä pihassamme; omenapuut pudottavat omenat maahan valmiiksi mätääntyneinä.
Viikonloppujen urakka - omenoiden kerääminen - alkaa jo maistua pikkupojista puulta. Harmittaa, että omenat eivät ole syömäkelpoisia! Oisi niistä voinut vaikka pienen piirakan tekaista...



Lupailin viime blogissani ruokaviikkkoa tällekin viikolle ja tässä sitä olisi tarjolla - minun ehdotukseni:

Maanantai: Savulohi-pinaatilasagne, vihreä salaatti ja tumma leipää (vaikkapa saaristolaisleipää - maistuu kalan kanssa)

Tiistai: Pizzapannari (viikonlopun jämäruokaa parhaimmillaan)

Keskiviikkko: Pinaattikeitto, lämpimät voileivät ja mehukiisseli 

Torstai: Lihapullat ja perunamuusi

Perjantai: Lammaspata ja vohvelit (käytä hyväksesi eiliseltä jäänyt perunamuusin loppu)

Perunavohvelit
250 g perunamuusia
4 dl tomusokeria (vähemmänkin riittää)
5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
3 munan valkuaista kovaksi vaahdoksi vatkattuna

Sekoita muusi ja sokeria, lisää jauhoja ja maitoa vuorotellen taikinaan.
Laita valkuaisvaahtoon noin ruokalusikallinen vohvelitaikinaa ja sekoita varovasti. Lisää sitten valkuaisvaahto taikinan sekaan varovasti.
Paista vohveliraudalla.
Nauti ihania vohveleita kermavaahdon ja hillon kera!

Lauantai: Jauhelihakeitto ja jälkkäriksi lettuja mansikkahillolla

Sunnuntai: Uunipaisti ja uunikasvikset (helppoa lohturuokaa)
                 Jälkkäriksi Amerikkalainen juustokakku 

Maanantain lasagne on helppoakin helpompi: teen itse valkokastikkeen herkullisen juuston kera (pieni ripaus muskottipähkinää) ja kaupasta ostin savulohta sekä babypinaattia (tuoreena). Salaatin sekaan voi hyvin sekoittaa ylimääräiset pinaatit ja ruoka on todellista Kippari-Kallen herkkua!

Lammaspata on toinen helppo herkku: ostan valmiina kerma-juusoperunoita muutaman pussin, paistan noin kilon lampaan jauhelihaa sekä sipulia (mausta lihan suolalla, pippurilla ja timjamilla). Perunat ja lihat sekaisin uunivuokaan. Pisteeksi päälle vuohenjuustoa ja tomaattia, niiden päälle pirskotellen hieman hyvää öljyä sekä mustaa pippuria ja timjamia.

Molemmat nämä padat ovat helppoja ja onnistumisvarmoja. Joskus on kauhanheiluttajalla oikeus käyttää OIKAISUKEINOJA! Nämä molemmat padat ovat perheeni herkkua, näitä pyydetään useasti tarjottavaksi.

Lapsityövoiman käyttö on sallittua ja useimmiten suotavaa: tänään poikien tehtäviin kuului porkkanaraasteen teko karjalanpaistin kaveriksi. Terävän kuorijan, veitsen ja raastimen käyttöä on hyvä opetella... Kilosta porkkanaraastetta jää aina hiukan herkullisen kakun valmistamiseen:





Saaran Porkkanakakku (kuuluu meillä myös syksyn ajan herkkuihin helppoutensa ja 100% onnistumisen takia)

3 dl öljyä
4 dl sokeria
4 munaa yksitellen
5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1,5 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl suolaa
5 dl hienoa porkkanaraastetta

Vatkaa öljy ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten.
Lisää vuorotellen jauho-mausteseosta ja porkkanaraastetta. 
Taikina on paksuhkoa, mutta valuvaa.

Paista uunin alatasolla 180 asteessa noin tunti.

Teen tämän kakun vispilällä (kuntosalitasoista allijumppaa), ihanan helppoa ja nopeaa. Mikä tärkeintä ERITTÄIN HYVÄÄ!

Tiedossa siis helppoa ja hyvää meille kaikille! Minulle villasukkaprojektin jatkaminen on mieleistä puuhaa tulevien viikkojen hämärtyviin päiviin ja iltoihin. Saan polttaa kynttilöitä (kävin lauantaina ostoksilla), pitää jo villasukkia jaloissani ja neuloa uusia kuvioita sekä värejä sukkakoriin! Mikä voi olla parempaa äidille - lapset, Heikki ja Hugo! Ja käsityöt - ihanan rentouttavaa =)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2020

Minne lapsuus ja leikki katosi?

Voiko äiti olla edes joskus oikeassa?